|
|
Cantonese Yee Mee | |
Bahan-Bahan: | |
Yee mee (sediakan untuk 4 orang makan) 20 ekor udang sederhana besarnya isi daging ayam yang telah dihiris sedikit hirisan daging lembu (yang telah direbus) sedikit lada sulah 2 biji putih telur 2 buku pati ayam Maggi 100 ml Air rebusan kulit udang Garam & serbuk perasa | 200 gm kobis cina (dipotong kecil) 100 gm sawi hijau (dipotong kecil) 2 ulas bawang kecil (untuk menumis) 3 ulas bawang putih (untuk menumis) 2 sudu makan minyak bijan 3 sudu besar tepung jagung dilarutkan dengan sedikit air sedikit minyak zaitun untuk menumis 3 batang daun bawang sedikit bawang goreng untuk hiasan |
Cara: | |
· Masukkan bahan-bahan untuk menumis. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan serbuk lada sulah dan air rebusan kulit udang. · Biarkan mendidih.Masukkan Udang, isi ayam dan hirisan daging. Biarkan mendidih selama 10 minit.Kemudian masukkan Kobis Cina dan sawi hijau. Masak selama 2 minit. · Masukkan larutan tepung jagung. Akhir sekali masukkan minyak bijan untuk mewangikannya. Taburkan bawang goreng dan daun bawang untuk menghiaskannya. Bolehlah di masukkan kuah tadi ke dalam Yee Mee yang telah tersedia. | |
Cadangan Hidangan: | |
Boleh dihidangkan ketika masih panas kerana jika sejuk kuahnya akan membeku. | |
Tambahan: | |
Hendaklah sentiasa mengacau kuah ketika memasukkan larutan tepung jagung kerana jika tidak dikacaukan kuahnya akan berketul ketul. |
Mee Goreng Mamak Simple | |
Bahan-Bahan: | |
Bahan A: 500g mee kuning (basuh dgn air panas) 2 sudu besar isi ayam dipotong kecil Setengah biji bawang besar (dihiris) 2 ulas bawang putih (dihiris) 1 biji lada hijau (dihiris) 1 biji telur ayam 1 sudu besar sos tomato 3 sudu besar kicap pekat manis 2 sudu besar air 2 tangkai sayur sawi 3 sudu besar minyak untuk menumis | Bahan B: 3 biji lada kering (direndam air panas) 1 ulas bawang putih 2 butir bawang merah kecil Setengah cm halia Bahan B - kisar halus |
Cara: | |
· Panaskan kuali. Masukkan minyak dan goreng isi ayam hingga garing dan keluarkan. · Goreng bawang merah dan bawang putih hingga sedikit hangit. · Masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing(keluar minyak). Tambah sos tomato, kicap manis dan air. Kacau rata. · Masukkan mee kuning, isi ayam dan sayur sawi. Kacau hingga sebati. Kuatkan api. Masukkan telur ayam. Kacau hingga agak kering. Taburkan lada hijau. | |
Cadangan Hidangan: | |
Letakkan sos di atas timun yang dipotong sebagai hiasan. Jika suka pedas boleh tabur sedikit lada putih. Sesuai untuk 4 orang. | |
Tambahan: | |
Masa penyediaan: 20 minit. |
Mee Gulung Special | |
Bahan-Bahan: | |
Bahan A -200 gram mee kuning -2 biji telur -2 camca besar sos tiram -sedikit minyak -lada sulah -garam Bahan Hiasan -daun salad(dihiris) -1 biji cili merah(dihiris) -sedikit bawang goreng | Bahan B -2 ulas bawang putih -5 biji cili padi -50 gram isi ayam(dipotong kecil) -50 gram udang(sederhana besar) -50 gram sotong(dipotong kecil) -20 gram kailan(dipotong kecil) -20 gram lobak merah(dipotong memanjang) -20 gram bunga kobis - 1 biji tomato(dibelah empat) -250 ml air -2 sudu besar sos tiram -2 sudu besar kicap cair -1 sudu besar tepung jagung sedikit gula |
Cara: | |
Bahan A · Mee digaul dgn sos tiram · Panaskan sedikit minyak dan goreng mee tadi 2minit dgn api yg perlahan.ketepikan. · Pecahkan 2 biji telur dlm mangkuk yg berasingan.masukkan lada sulah dan sedikit garam.pukul seketika. · Panaskan sedikit minyak dan dadarkan telur tadi(seperti membuat telur bungkus). · Letakkan mee tadi di dalam telur kemudian gulung kemas. · Angkat dan ketepikan Bahan B · panaskan sedikit minyak · Tumiskan bawang putih. Masukkan isi ayam dan sotong. kacau 2minit · Masukkan udang, kailan, lobak merah dan bunga kobis. Masukkan sos tiram,kicap cair,gula dan air. biar seketika · Masukkan tepung jagung.setelah agak pekat masukkan tomato dan tutup api. | |
Cadangan Hidangan: | |
Mee gulung telur tadi diletakkan dalam pinggan.Taburkan daun salad, cili merah dan bawang goreng.Kemudian tuangkan kuah diatas mee tadi. | |
Tambahan: | |
Sedap dimakan panas-panas.Jika tak suka pedas kurangkan cili padi.... Selamat mencuba.... |
|
|
Mee Jawa Singapura | |
Bahan-Bahan: | |
Untuk dicelur dengan air panas Sebungkus mee kuning 500 gm taugeh (dibuang ekornya) 300 gm sawi hijau (di potong kecil) Bahan untuk di kisar 3 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 2 cm halia 2 cm kunyit hidup 2 cm lengkuas sebatang serai (di hiris) sedikit cili padi 10 gm tauchu 300 gm udang kertas (di buang kulit & kisar kulit bersama sedikit air) Ambil air dari kulit udang tersebut | 10 gm rempah kari daging (cap Baba's) 200 gm kacang tanah (kisar bersama air asam jawa) 300 gm keledek (di rebus & lecek hingga lumat) 10 gm tepung jagung sedik air Untuk hiasan Bawang goreng Daun bawang (di hiris) Cili merah (di hiris) Cili hijau (di hiris) Telur rebus Tauhu goreng (di potong dadu) Limau kasturi Sedikit minyak untuk menumis |
Cara: | |
· Panaskan periuk dan masukkan sedikit minyak.Setelah minyak panas masukkan bahan2 untuk di kisar tadi. Setelah naik bau masukkan rempah kari daging bersama udang. Kemudian masukkan air rebusan udang bersama sedikit air. Biarkan mendidih. · Setelah mendidih masukkan keledek dan kacang tanah. Kacau sehingga keledek dan kacang tanah sebati. Kacau perlahan-lahan dengan api sederhana supaya keledek tidak bergentil. · Masukkan sedikit air ke dalam tepung jagung. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung ke dalam kuah sedikit demi sedikit untuk memekatkan kuah. · Jangan lupa masukkan garam, serbuk perasa dan sedikit gula. | |
Cadangan Hidangan: | |
Setelah kuah mendidih, tuang kuah ke dalam bahan2 yang di celur tadi.Bolehlah di hias dengan bahan hiasan. Kuah mee jawa singapura mesti ada rasa sedikit masam manis. Baru ada ummmmmpph!! |
Mee Kari Nyonya | |
Bahan-Bahan: | |
15 ulas bawang merah 10 ulas bawang putih 1 inci halia (ketiga-tiga bahan ini di kisar halus) 3 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 1/1 inci halia (dimayang halus) 1 batang bunga kantan (di potong halus) 2 paket kecil serbuk kari ayam/daging 3 sudu besar cili boh santan kelapa dari 1 ½ biji kelapa air asam jawa secukupnya garam gula ajinomoto air asam jawa minyak p/s: gaulkan bahan yang dikisar halus bersama serbuk kari.. bahagi kepada dua bahagian.. satu untuk ditumis dan satu lagi perapkan bersama isi ayam yang dipotong | bahan isi: 3 ketul fishcake 1 paket fishball 500 gm ayam (dipotong halus) 6 keping tauhu kering (dipotong 4) 150 gm isi kerang sedikit kacang panjang (dipotong dalam anggaran 1 inci kira-kira satu mangkuk) bahan mee: 2 bungkus mee kuning 100 gm taugeh 100 gam sawi (ketiga bahan ini di celur) 2 keping tauhu (digoreng dan dipotong dadu) 2 biji cili merah (dipotong nipis) 3 biji telur (direbus) bawang goreng daun sup daun bawang limau nipis |
Cara: | |
· Mula² tumis bahan yang telah dimayang hingga kuning.. kemudian masukkan sebahagian dari rempah kari yg telah dicampur dengan bahan kisar... masak hingga garing. Masukkan cili boh dan goreng hingga pecah minyak. · Masukkan air asam jawa dan bunga kantan.. kacau 2 min dan masukkan ayam yang telah diperap dengan separuh bahan kisar tadi. masukkan sedikit air dan sedikit santan cair... masak hingga ayam separuh masak · Bila ayam sudah separuh masak.. masukkan bahan isi (kecuali kacang panjang) dan santan. letak bahan perasa secukupnya. masak dalam 5-10 min dan masukkan kacang panjang. terus matikan api.. kuah yang panas tadi akan memasakkan kacang panjang. jadi ia tidak terlalu masak dan lembik | |
Cadangan Hidangan: | |
semua bahan tadi boleh dihidangkan mengikut citarasa. | |
Tambahan: | |
kalau inginkan lebih pedas boleh dibuat sambal kering.. caranya masak cili boh hingga garing dan letakkan sedikit asam keping dan bahan perasa |
|
|
Mee Celup (Kelantan) | |
Bahan-Bahan: | |
mee kuning/bihun/kuew tiew lobak jeruk ikan bilis goreng kangkung kacang tanah tumbuk garam gula perasa limau nipis bawang putih (ditumbuk dan digoreng) | bahan-bahan sup perut lembu daging lembu rempah sup |
Cara: | |
· terlebih dahulu sediakan sup. Rebus perut dan daging hingga empuk. Rebus bersama rempah sup (bunjut). Cara-cara menyediakan mee celup · ambik mee kuning dan kangkung celupkan ke dalam kuah sup. Lepastu masukkan dalam mangkuk dan curahkan kuah sup tadi (panas)serta tambahkan kacang tumbuk, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, lobak jeruk, perasa (garam,gula dan serbuk perasa), daun bawang dan perahkan sedikit limau nipis. | |
Cadangan Hidangan: | |
dihidangkan ketika masih panas. Lagi terangkat sekiranya sup menggunakan air rebusan gear box dan lemak dicampur sekali |
|
Mee Bakso
Bahan-bahan
500 gm tulang lembu
200 gm lemak muda atau tetal
300 gm daging [kisar]
5 s/b tepung jagung
2 kiub pati daging
1 bungkus rempah sup bunjut
sos cili kicap
daun sup & daun bawang [hiris]
hirisan kobis
500 gm mee kubing [celurkan]
air secukup
garam
10 ulas bawang merah [mayang nipis]
Minyak
Bahan tumbuk1 s/b lada hitam[kisar]
5 ulas bawang putih
5 cm halia
3 cm lengkuas
Cara
1. Bersihkan tetel/lemak muda dan tulang lembu dan rebuskan bersama bahan tumbuk dan rempah sup bunjut sehingga lembut.
2. Panaskan minyak dan gorengkan bawang untuk buat bawang goreng.
3. Masukkan bawang goreng kedalam periuk sup dan renehkan sehingga lembut.
4. Daging kisar tadi di gaulkan dengan tepung jagung dan sedikit garam dan bulat2kan. Sekiranya lembek bolehlah tambahkan tapung jagung.
5. Bila kuah tulang telah mendideh masukkan bebola daging dan rebuskan sehingga masak.
6. Untuk menghidangkan, ambil mee kuning dan daun sup & daun bawang, hirisan daun kobis dan sos cili kicap. Tuangkan sup dan bebola daging atas mee.
200 gm lemak muda atau tetal
300 gm daging [kisar]
5 s/b tepung jagung
2 kiub pati daging
1 bungkus rempah sup bunjut
sos cili kicap
daun sup & daun bawang [hiris]
hirisan kobis
500 gm mee kubing [celurkan]
air secukup
garam
10 ulas bawang merah [mayang nipis]
Minyak
Bahan tumbuk1 s/b lada hitam[kisar]
5 ulas bawang putih
5 cm halia
3 cm lengkuas
Cara
1. Bersihkan tetel/lemak muda dan tulang lembu dan rebuskan bersama bahan tumbuk dan rempah sup bunjut sehingga lembut.
2. Panaskan minyak dan gorengkan bawang untuk buat bawang goreng.
3. Masukkan bawang goreng kedalam periuk sup dan renehkan sehingga lembut.
4. Daging kisar tadi di gaulkan dengan tepung jagung dan sedikit garam dan bulat2kan. Sekiranya lembek bolehlah tambahkan tapung jagung.
5. Bila kuah tulang telah mendideh masukkan bebola daging dan rebuskan sehingga masak.
6. Untuk menghidangkan, ambil mee kuning dan daun sup & daun bawang, hirisan daun kobis dan sos cili kicap. Tuangkan sup dan bebola daging atas mee.
Mee Kuah Tomato
Bahan-bahan
600 g mee kuning
300 g daging yang dipotong kecil dan direbus
300 g udang
300 g sawi putih
5 kelopak kobis
1 tin kecil tomato puri
1 mangkuk air rebusan daging
1/2 sudu teh lada putih
2 biji bawang besar dihiris bulat
4 ulas bawang putih dikisar
12 tangkai cili kering dikisar
Setangkai daun sup dan daun bawang dihiris halus
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya
•Panaskan minyak di atas kuali, tumiskan bawang besar hingga wangi.
•Masukkan bawang putih, cili giling dan serbuk lada putih.
•Kemudian masukkan daging, udang, tomato puri dan air rebusan daging.
•Apabila mendidih masukkan kobis, sawi dan mee kuning. Kacaukan rata-rata.
•Masukkan daun sup dan daun bawang semasa menghidang. Anda jugak bolehmenambahkan bawang goreng atau cili jeruk jika mahu
Mee Labu
Bahan-Bahan
1/2 biji buah labu-dihiris
2 sudu udang kering
segenggam ikan bilis
1 mangkuk kecil taugeh
2 ulas bawang kecil-dihiris
1 paket kecil mee kuning
sedikit minyak untuk menggoreng
Cara Cara
•Panaskan minyak, goreng ikan bilis.Ketepikan.
•Goreng hirisan bawang, apabila sudah kekuningan, masukkan udang kering, dan goreng beberapa minit.
•Masukkan hirisan buah labu,goreng seketika, kemudian masukkan air.Biarkan hingga mendidih.
•Masukkan mee kuning dan taugeh, biarkan hingga masak, tetapi jangan tutup
Periuk. Ketika menghidang, taburkan ikan bilis diatas mee
MEE Udon & Udang Tempura
Bahan-Bahan
Bahan untuk SOUP:
Beberapa hiris Celery
Beberapa hiris Lobak merah
Beberapa keping Cendawan shitake
Sedikit serbuk Ikan
Sedikit serbuk Pes mee so
Kepingan Ikan salmon
½ biji Bawang besar2 ibu jari Halia – dihiris
Bahan untuk UDANG TEMPURA
5 ekor Udang - dibuang kulitnya dan dibersihkan
3 hiris Lada banggala merah
dan hijau2 biji Kuning telur- dikocok
7 keping Cendawan shitake
7 keping Hirisan lobak merah
Serbuk lada rogarushi
Tepung tempura
Cara Cara
Cara – Cara Untuk Sup
•Rebus kesemua bahan selama ½ jam, kemudian keluarkan.
•Air rebusan tadi jangan dibuang, masukkan serbuk ikan dan pes mee so kedalamnya, dan kacau rata.
Cara – Cara Untuk Udang:
•Bancuh tepung dengan kuning telur hingga sebati.
•Salut kesemua bahan dengan tepung tempura, kemudian celup pada bancuhantepung dan goreng.
Cara menyediakan MEE UDON:
•Celur mee udon ke dalam air mendidih selama 1 minit.
•Tapis airnya dan masukkan ke dalam mangkok.
•Tuang soup, masukkan hirisan sayur dan tabur serbuk lada rogarushi serta bawanggoreng di atasnya.
•Hidangkan bersama udang goreng tempura
Mee Kari Tomyam | |
Bahan-Bahan: | |
300 gm mee kuning 250 gm ayam (dipotong kecil) 1 biji timun (dipotong kecil) 4 keping tauhu kering ½ biji kelapa (diambil santan) 1 sudu makan serbuk lada hitam 2 sudu makan rempah kari daging | 10 ulas bawang merah (dikisar) 1 batang serai (dikisar) 2 inci belacan 1 kuntum bunga kantan 2 kiub Tom Yam Knorr 200 gm sawi (dipotong 1inci & dicelur) 500 gm kerang rebus Garam secukup rasa |
Cara: | |
· Rebus ayam & asingkan air rebusannya. Panaskan minyak & tumis bahan2 kisar hingga naik bau. · Masukkan rempah kari, serbuk lada hitam,belacan & kacau lagi hingga garing. Masukkan air rebusan, kiub Tom Yam Knorr,bunga kantan & tauhu. · Masukkan santan, ayam & garam secukup rasa. Kacau hingga mendidih. Celur mee & toskan. Masukkan ke dalam pinggan & tuangkan kuah di atasnya. | |
Cadangan Hidangan: | |
Mee tersebut bolehlah dihiaskan dgn kerang, sawi & timun. |
No comments:
Post a Comment