600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan]
250 gm udang segar [buangkan kulit]
100 gm isi ayam [hiris nipis]
250 gm tauge
100 gm kucai
bahan tumbuk
2 s/b lada hitam
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih | 1 batang carrot [potong halus saperti batang mancis atau parut panjang2]
3 keping tahu [gorengkan dan hiriskan nipis]
2 biji limau nipis
3 s/b minyak
daun sup dan daun bawang [racik untuk hiasan]
garam
air |
· Panaskan minya dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi. · Masukan isi ayam dan kacau rata. · Bila nampak masak masukkan udang, garam dan air. Kacau rata. · Masukkan carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati. · Bila nampak bihun lembut masukkan taugeh, tahu dan kucai. · Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam. · Bila menghidang, taburkan hirisan racik daun bawang dan daun sup. |
Hidang dan makan panas-panas
Bihun Goreng Tom Yam
|
|
Bahan-Bahan: |
7 ulas Bawang Merah
5 ulas Bawang Putih
5 biji Cili Padi
1 btg Serai
3 helai Daun Limau
(mesin kesemua sampai hancur)
Sedikit gula
Sedikit garam | Ayam @ Daging
Udang @ Sotong
1 pek Perasa Tom Yam
1 bungkus Bihun
Sayur Kobis atau Sawi |
Cara: |
· Tumiskan minyak sampai panas, masukkan bahan yang telah dikisar dan pes Tom Yam. · Tumiskan sampai garing serta naik bau. Masukkan ayam @ daging. · Masukkan sayur dan bihun, gaul sampai rata.Akhir sekali masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa
Selamat Mencuba....
|
|
Bihun Nam Pla
|
|
Bahan-Bahan: |
1 paket bihun (direndam),
½ cawan isi ayam dipotong kecil,
udang -terpulang banyak mana,
Cendawan( tak kisah apa2 cendawan),
6 biji cili api (ditumbuk)
½-1 biji bawang besar (dipotong bulat2)
1-2 susu besar sos ikan,
1 sudu sos tiram,
sedikit air | sedikit garam,
sedikit kiub pati ayam (ikut citarasa)
Taugeh,
Kobis,
boleh letak rencah lain-daging, sotong,fishball dll. |
Cara: |
· Panaskan minyak, masukkan cili api yang ditumbuk, isi ayam, udang,cendawan atau rencah lain dan sedikit air, kacau rata-rata. · Masukkan sos ikan, sos tiram, garam, dan kiub pati ayam kacau hingga sebati baru masukkan bawang besar tadi. · Tambah lagi sedikit air supaya bihun kelihatan basah atau lembab. · Kemudian masukkan taugeh dan kobis, kacau lagi jika bihun kering tambah air. |
Cadangan Hidangan: |
Enak dihidangkan bersama cili jeruk. Manakala daun sup, daun bawang sebagai hiasan. |
Bihun Goreng Hailam
|
|
Bahan-Bahan: |
600 gm bihun
300 gm daging
300 gm sawi hijau
300 gm bunga kubis
300 gm udang
1 biji kubis
4 biji telur ayam
8 biji cili merah
3 sudu besar minyak | 1 sudu besar serbuk lada
4 sudu besar air
1 sudu besar cuka
2 sudu besar kicap
4 ulas bawang putih
3 batang daun saderi
3 batang daun bawang
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa |
Cara: |
· Rendam bihun selama 1 jam dan toskan. · Hiris kubis sebesar 1.5 cm x 2 cm. Potong sawi sepanjang 1.5 cm. Potong daging sebesar 1.5 cm x 1 cm. · Rebus telur ayam dan potong nipis-nipis. Potong sepanjang 1 cm bunga kubis, daun saderi, daun bawang dan cili merah. Potong udang sebesar 2 cm. · Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, serbuk lada, daging dan dua sudu besar air. · Apabila daging hampir empuk masukkan udang dan 2 sudu besar air. · Masukkan bihun, kubis, sawi, bunga kubis dan kacau rata-rata. · Masukkan kicap, cuka, garam, gula, daun bawang dan daun saderi. Kacau rata-rata. Apabila menghidang taburkan cili potong dan telur. |
Bihun Goreng Siam
|
|
Bahan-Bahan: |
1 paket bihun
4 sudu besar cili boh
200grm udang kering (kisar)
3 biji bawang putih (kisar)
Sedikit sawi
4 Sudu besar kicap pekat
½ cawan air | 3 biji telur
daun bawang
Garam secukup rasa |
Cara: |
· Tumis udang kering dan bawang putih sehingga wangi. · Kemudian masukkan cili boh dan tumis sehingga betul-betul masak. · masukkan bihun dan air, kemudian kacau. Biarkan kering sedikit masukkan kicap, sawi , garam secukup rasa. Masak lebih kurang 20 minit. |
Cadangan Hidangan: |
Untuk hiasan pukul telur untuk dibuat telur dadar selepas itu hiriskan beserta daun bawang.
|
|
Bihun Goreng Utara
|
|
Bahan-Bahan: |
600 gm bihun kasar
600 gm tauge
300 gm kucai
300 gm tauhu
150 gm udang
150 gm daging
3 batang daun saderi
3 batang daun bawang
10 biji cili kering | 6 biji cili merah
3 biji telur
2 biji limau nipis
4 labu bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa |
Cara: |
· Rendam bihun selama 1 jam untuk melembutkannya. Toskan. · Mesin atau tumbuk cili kering. Potong daun saderi, daun bawang dan kucai sepanjang 1.5 cm. · Hiris bawang merah dan goreng untuk dijadikan bawang goreng. Goreng tauhu dan kemudian potong 1 cm persegi. · Rebus telur dan potong bulat-bulat. Bersihkan tauge dan toskan. Potong daging sebesar 1.5 cm persegi dan rebus hingga empuk. Ketepikan. Panaskan minyak di dalam kuali. · Tumis bawang putih dan cili mesin. Masukkan daging, udang, garam dan gula. · Masukkan bihun dan kacau hingga sebati. Masukkan tauge, kucai dan kacau selama 5 minit. · Apabila menghidang taburkan tauhu goreng, bawang goreng, cili merah, telur, daun saderi dan daun bawang. Perah limau nipis ke atas masakan.
Bihun Udang Kering
|
|
Bahan-Bahan: |
2 labu bawang besar merah
2 ulas bawang putih
300gm udang kering
Suku cawan kicap manis
Garam sedikit
Bihun 1 paket
Udang hidup ½ kilo
Isi ayam 300gm
Cili kering 0.50 |
|
Cara: |
· Panaskan minyak 1 cawan kecil, tumiskan bawang sampai naik bau, masukkan cili blender(cili,udang kering, bawang putih,) · Sesudah garing masukkan udang hidup, isi ayam kacau sampai naik minyak dah masak semua bahan · Masukkan bihun yang telah di celur kacau dan balikkan lepas tu masukkan taugeh dan kucai. |
Cadangan Hidangan: |
Masukkan didalam piring bujur dan taburkan dengan cili merah (cili hidup)
dan bawang goreng
|
|
Bihun Goreng Lada Hitam
- rendam bihun hingga lembut. Tumis semua bahan tumbuk
- pecahkan telur dan biarkan ia membeku seketika sebelum dikacau hancur
- masukkan sawi dan sedikit air
- masukkan fish kek yg telah dihiris nipis. perasakan dengan garam. akhir sekali masukkan bihun dan gaul rata.
|
|
|
|
No comments:
Post a Comment