Sunday, 7 August 2011

Nasi


NASI JAGUNG

Bahan-Bahan
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 1 biji cili hijau (dikisae)
  • 4 biji buah keras (dikisar)
  • 2 sudu besar kas-kas (dikisar)
  • 5 biji bawang putih (dikisar)
  • 5 biji bawang merah (dihiris)
  • 2cm halia (dihiris)
  • 4 batang serai (dititik)
  • 3 sudu besar minyak sapi
  • 2 tin susu sejat
  • 2 cawan air
  • 4 cawan beras basmathi
  • 1 tin jagung
  • Saffron
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • Serbuk pati ayam 
  • Daun bawang
  • Garam
  • Gula

Cara Penyediaan
  • Kisarkan bawang besar, cili hijau, buah keras, kas-kas, dan bawang putih sehingga lumat.
  • Masukkan beras yang telah dicuci ke dalam periuk nasi. Campurkan air dan susu sejat
  • Dengan menggunakan periuk leper, cairkan minyak sapi dan tumiskan bawang merah, halia dan bahan-bahan yang telah dikisar. Tumiskan sehingga bau harum
  • Masukkan serai, serbuk cili, jagung, garam, gula dan pati ayam
  • Campurkan bahan-bahan yang telah ditumis kedalam periuk nasi, selepas nasi siap dimasak taburkan baun bawang yang telah dihiris sebelum dan sedia untuk dihidang




Nasi ToMato

Bahan-bahan

  • 2 cawan beras basmati
  • 2 biji tomato-potong dadu
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan susu
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1 helai daun pandan
  • sedikit garam
  • ## Bahan tumis ##
  • 2 sudu mentega/ minyak sapi
  • 2cm kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 biji buah pelaga
  • 2 ulas bawang putih-hiris
  • 1/4 bawang besar dihiris
  • ## Hiasan ##
  • Bawang goreng

Cara-cara

  1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan
  2. Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau
  3. Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam
  4. Masaklah nasi macam biasa.
  5. Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng





Nasi Kerabu

Bahan-bahan

  • 3-4 pot beras
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 2 ekor ikan kembong (rebus)
  • 5 ulas bawang merah
  • 1/3 keping gula melaka
  • sedikit lada hitam
  • 1 inci halia
  • daun kesom
  • kacang panjang
  • kubis
  • taugeh
  • cili padi
  • 1 biji limau nipis
  • cuka
  • budu

Cara-cara

  1. Basuh beras dan masak seperti biasa. Kalau suka, boleh tambahkan sedikit pewarna. (Biasanya nasi kerabu berwarna biru @ kuning).
  2. Untuk sambal kelapa : Tumbuk bawang merah dan halia sehingga lumat, masukkan lada hitam, tumbuk lagi dan masukkan gula melaka. Seterusnya masukkan ikan yang telah direbus dan dibuang tulang. Tumbuk sehingga lumat dan sebati semua bahan2 tadi. Ketepikan
  3. Goreng kelapa parut sehingga agak keperang-peranggan. setelah itu, masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan bahan2 yang ditumbuk tadi. Gaul sehingga semua bahan sebati dengan kelapa goreng.
  4. Untuk kerabu: Potong kacang panjang, daun kesom dan kubis. Gaulkan sekali dengan taugeh.
  5. Untuk Sambal cili: Tumbuk cili bersama sedikit gula dan garam. Perahkan limau nipis dan masukkan sedikit cuka.
  6. Akhir sekalisa, hidangkan nasi kedalam pinggan, letakkan sambal kelapa, kerabu, sambal cili dan budu. Untuk lebih sedap, makan bersama daging panggang, telur masin dan keropok. SELAMAT MENCUBA




Nasi Bukhari

Bahan-bahan

tin susu beras
4 tin susu air
1 ekor ayam (dipotong kecil dan digoreng hingga masak)
1 tin kecil minyak sapi
1 tin susu cair
4 sm halia (dihiris)
10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar (dimayang halus)
10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar (digiling)
10 ulas bawang putih (digiling)
8 kuntum bunga cengkih 5 biji buah pelaga
6 sm kulit kayu manis
7 biji buah badam
3 biji buah tomato
2 camca besar jintan manis
4 camca besar ketumbar
5 biji ubi kentang
1 labu bawang besar
Sedikit daun pudina
Garam secukup rasa

Cara:

Jintan manis, jintan putih dan ketumbar digiling hingga lumat. Bawang merah, bawang putih dan halia digiling lumat. Bawang besar dan tomato dimayang bulat. Panaskan minyak sapi, tumiskan bahan rempah yang telah digiling bersama cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga, bawang besar dan tomato. Setelah itu masukkan ayam goreng sambil dikacau hingga rata. Masukkan susu cair, air dan daun pudina serta garam secukup rasa. Apabila mendidih masukkan beras dan masaklah hingga kering.




 Nasi Dagang Terengganu

Bahan-bahan

NASI
  • 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
  •  1/2 tin santan
  • garam dan gula
  • 1 sudu besar halba
  • bawang dan halia (hiris halus2)
  • air
GULAI IKAN TONGKOL
  • 1 tin santan
  • 1 biji bawang besar $ 3 ulas bawang putih $ 2 cm halia $ 4 cm lengkuas } di'blend'
  • 15-20 tangkai cili kering
  • 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
  • 6 keping asam keping
  • garam dan secubit ajinomoto
  • gula
  • 5-6 biji cili padi
  • 1 ekor ikan tongkol
  • 1 cm belacan

ACAR
  • 2 batang timun
  • 1 batang lobak merah
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 biji lada besar
  • cuka, garam, gula
Cara-cara
  1. NASI:
Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.
  1. GULAI IKAN TONGKOL:
Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul. kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.). Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
  1. ACAR:
Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang. Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas. Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika. 






Nasi Hujan Panas

Bahan-bahan
1 kg beras
1 liter air
1 tin susu cair
2 biji limau nipis
20 gm minyak sapi
20 gm buah gajus & kismis
½ sudu teh pewarna hijau,merah&kuning

Bahan A:
10 gm bawang merah
5 gm halia
5 gm bawang putih
10sen kulit kayu manis
beberapa kuntum bunga cengkeh,bunga lawang & buah pelaga.

 Cara:

Tumiskan bahan A dgn minyak sapi.Apabila
naik baunya,masukkan air,susu cair & limau nipis.Letakkan sedikit garam. Setelah mendidih,masukkan beras, buah gajus & kismis.Masak hingga kering & masukkan pewarna.






Nasi Ayam Hainan

Bahan-bahan

Bhn A
1 ekor ayam dibelah 12
3 sudu besar sos tiram
3 sudu kicap manis
sedikit gula dan garam

Perap 30 minutes semua bhn diatas

Bhn B (Kicap Bijan)


500 ml stok ayam
3 sudu besar sos tiram
6 sudu besar kicap cair maggi
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar minyak bijan

Didihkan bhn B hingga sebati

Bhn C

100 gm Cili hidup
6 ulas bawang putih
3 cm halia
2 sudu besar cuka
Gula dan garam ikut rasa

Blender kesemua bahan diatas

Bhn D

1000 ml stok ayam
3 cm halia - dimayang
3 ulas bwng putih - di mayang
1 bungkus sup bunjut
Daun ketumbar atau daun sop dan daun bawang

Renihkan bhn diatas untuk dijadikan sup

Bhn E

3 pot beras
3 cm halia
6 biji bawang putih
1 helai daun pandan
Air Stock ayam mengikut citarasa lembut nasi
Blender hingga halus untuk menumis nasi
Cara:
1.   Tumis Bhn E hingga naik wangi. Selepas tu masukan air stock ayam, Masukan garam dan daun pandan serta beras. Masak seperti biasa.
2. Ayam digoreng seperti biasa.

Cadangan Hidangan:
1.  Hiris timun dan letak didalam pinggan.
2. Cincang ayam dan letak diatas timun tadi.
3. Tuangkan Bhn B diatas ayam
4. Taburkan sedikit daun sop/ketumbar dan daun bawang. Sedia dihidangkan.

Tambahan: Ayam jangan digoreng terlalu lama. Ayam boleh menjadi keras. Nasi Ayam Hainan pasti bertambah sedap jika ayamnya lembut.
  




Nasi Beriani

Bahan-bahan
1 ½ kg beras beriani
1 kg daging
6 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
5 cm halia
3 biji limau nipis / 1 cawan tairu
20 sn lada hijau
20 sen daun ketumbar
1 tin kecil tomato puri
1 tin susu cair
½ kg bawang kecil (digoreng)
1 tin (sederhana) minyak sapi QBB
1 cawan minyak makan
Air mawar Garam Masala:
2 camca besar jintan putih
2 camca besar jintan manis
1 camca kecil lada hitam
3 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
Semua bahan digoreng & kemudian digiling halus
Cara:
 Bawang besar & halia ditumbuk. Dagning dibersih & dipotong 8. Lada hijau dibelah 2. Campurkan semua bahan di atas & Garam Masala & perap sekejap. Panaskan minyak biasa & minyak sapi. Masukkan daging yang diperap tadi. Masak menggunakan api perlahan sampai daging empuk. Masukkan tomato puri, bawang goreng, tairu, daun ketumbar, cili muda, 1/2 tin susu & garam secukup rasa. Beras dicelur, bila setengah masak angkat & toskan. Bila semua sudah siap lapiskan beras dengan daging berselang-seli sampai habis. Renjis dengan air mawar & baki susu tadi. Masaklah menggunakan api sederhana sampai nasi masak.





 Nasi Arab

Bahan-bahan

½ ekor ayam (dipotong kecil-kecil)/ daging
1 paket rempah briyani maggi
1 labu bawang besar
1 inci halia
3 ulas bawang putih
2 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
kulit kayu manis
minyak sapi utk menumis
Bahan-bahan :
1 kg beras basmathi
½ cawan susu cair
3 sudu besar sos tomato
garam sucukup rasa
Daun ketumbar
kismis

Cara:

1.Perap ayam dengan rempah briyani maggi sekurang-kurang 1-2 jam
2.blend bawang besar, bawang putih dan halia.
3. Panaskan minyak sapi di dalm kuali. Tumis bunga lawang,bunga cengkih, buah pelaga,kulit kayu manis. kemudian masukkan bahan yg telah dikisar tadi. Tumis sehingga naik bau/wangi.
4. Masukkan ayam yg telah diperap.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga ayam kelihatan sudah masak.
6. Sementara menunggu ayam masak, basuh beras dan toskan. Masukkan ke dalam periuk. Masukkan sos tomato, dan susu cair. Kacau rata.
7. Masukkan ayam yg telah dimasak. Gaul rata. Masak sehingga nasi masak.

Cadangan Hidangan: Bawang goreng,daun bawang,dan lada besar-merah.
Tabur di atas nasi.

Tambahan: Sedap dimakan bersama paceri nenas, sambal lada dan acar timun mentah.






Nasi Daging

Bahan-bahan

  • 4 cawan beras
  • 1/2 daging direbus untuk diambil air rebusan nya
  • daun pandan
  • minyak untuk menumis
  • garam secukup rasa

 menumis:

  • kulit kayu manis
  • bunga lawang
  • bawang merah (ditumbuk/hiris)
  • bawang putih (ditumbuk/hiris)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak
  2. Masukkan semua bahan untuk ditumis
  3. Setelah semua bahan yang ditumis menjadi kekuningan,masukkan air rebusan daging
  4. Masukkan sedikit garam
  5. Setelah air mendidih,masukkan beras.
  6. Tunggu sehingga masak







Nasi Air

Bahan-bahan
1pot beras

Bahan A:
3ketul ayam
4ulas bawang merah (ditumbuk)
2ulas bawang putih (ditumbuk)
½ inc halia (ditumbuk)
dua gelas air
garam, perisa* secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis 
Bahan B:
50grm bawang goreng
100gram ikan bilis goreng (bilis halus)
5biji cili api (dipotong-2)
4btg daun sup (dipotong-2)
5potong lobak masin (dipotong-2)
Cara: 
1) masak nasi hingga menjadi bubur;
2) tumiskan bahan2 yg ditumbuk hingga wangi, masukkan ayam, gaul-2kan, masukkan air dan garam, masak hingga mengeledak,keluarkan ayam dan potong kecil-2;
3) sendukkan nasi yg lembik tu kedalam mangkuk, ayam yg dipotong tadi,bahan-2 B dan kuah sup tadi.

Tambahan: *perisa-jika perlu sahaja.





Nasi Dal

Bahan-bahan
1 kati beras siam
1 liter air sejuk
1 kati dal (dibuang kulitnya)
1 gm minyak sapi
2 labu bawang besar
1 inci halia
5 kuntum bunga cengkih 1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 tin susu cair
2 sudu besar garam
Daun pandan

Cara:

Bawang & halia dimayang halus & tumis dalam minyak sapi. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, air sejuk, garam & susu. Biarkan ia mendidih baru masukkan beras(yang sudah dicuci & ditos) & kacang dal. Biarkan nasi masak.





Nasi Minyak


Bahan-bahan
  • 4 cwn beras basmathi
  • 6 cwn air(ikut jenis beras)
  • 1-2 biji bwg besar (hiris)
  • 2" halia (hiris)
  • 3-4 biji bwg putih (hiris/tumbuk)
  • 1 cwn susu cair
  • sedikit minyak sapi utk menumis
  • sedikit garam
  • sedikit rempah tumis
  • sedikit pewarna kuning
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit kismis kuning dan gajus sebagai hiasan
Cara-cara
  1. mula-mula didihkan air.sambil tu,basuh beras dan toskan
  2. dalam periuk lain, tumiskan rempah tumis,bawang besar,bwg putih dan halia sampai naik bau
  3. masukkan bahan yg ditumis (dgn minyak skali) kedalam air yg dididih.kemudian masukkan beras ,garam dan daun pandan.
  4. bila nasi kering dan hampir masak, masukkan pula susu cair.biar sampai masak
  5. bila nasi dah masak, titiskan pewarna kuning ke 3-4 bhgn.kemudian gaulkan perlahan.
  6. masukkan kismis dan gajus sebagai hiasan 



Nasi Lobak Merah


Bahan-bahan

Bahan Untuk direndam:
1 kilo beras
600 gm buah tomato
10 sudu besar minyak sapi
Sedikit buah pelaga, kulit kayu manis
1 ekor ayam
600 gm lobak merah (diparut)
300 gm bawang besar (dihiris halus)
Bahan Rempah Penerap Ayam:
20 biji cili hijau
1 sudu teh lada putih
2 sudu teh jintan putih
10 ulas bawang putih
Cara:
Lobak diparut kasar, tomato juga diparut. Bawang besar dihiris, cili dibelah dua. Lobak yang diparut tadi dicampurkan dengan beras yang direndam tadi. Panaskan minyak sapi. Masukkan bawang lepas itu masukkan ayam. Masukkan sedikit garam, tomato selepas itu barulah dimasukkan beras yang bercampur lobak. Masukkan air sebanyak sukatan (lebih kurang 4 cawan). Tunggu hingga masak dan gaul rata.
Cadangan Hidangan: Nasi tadi bolehlah dihias mengikut selera masing-masing.



Nasi Kismis Bergajus

Bahan-bahan
4 cawan beras
100 gm kismis
100 gm buah gajus
½ cawan minyak sapi
4 ¾ cawan air
4 sudu susu cair
2 sudu besar gula batu(dihancurkan)
3 sudu kecil garam 2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
3 cm halia muda
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
Cara:
Cuci beras & toskan hingga kering. Masukkan minyak sapi & panaskan dlm periuk. Tumiskan semua bahan B hingga naik bau & garing. Tunggu hingga air mendidih & masukkan gula batu, garam, kismis & gajus. Kemudian masukkan pula beras yg ditos tadi & gaul rata. Tuangkan pula susu cair & masaklah seperti biasa.



Nasi Ulam

Bahan-bahan
600 gm nasi yang telah disejukkan
20 gm udang kering
20 gm ikan kering
40 gm bawang merah
3 helai daun mengkudu
3 helai daun kaduk 
5 helai daun pegaga
5 helai daun ulam raja
3 helai daun sekentut
1 sudu besar kerisik (ditumbuk halus)
½ sudu teh serbuk lada
1 batang serai (diracik halus-halus)
Cara:
Bersihkan daun-daun dan hiris halus seperti bunga rampai. Bakar ikan kering dan tumbuk. Tumbuk udang kering. Mayang bawang merah halus-halus. Ambil nasi yang sejuk. Jika ada yang berketul, pecahkan. Gaul nasi dengan daun-daun, serai, serbuk lada, ikan kering, udang kering, kerisik dan bawang. Gaul rata-rata supaya ulam tidak melekat. Jika rasa kurang masin bolehlah taburkan garam.
Tambahan: 
Ulam-ulam boleh ditambah jenisnya. Lebih banyak lebih sedap.




Nasi Kuning

Bahan-bahan
200 gm mentega
1 biji bawang besar, didadu halus
1 batang serai, dititik
1 camca teh halba, ditumbuk halus
2.5 cm halia, dititik
1 camca besar kunyit serbuk
3 cawan beras basmathi
3 helai daun salam
2 helai daun pandan, disimpul
½ biji kelapa parut, diambil santan secukupnya
1 ½ camca teh garam
Cara: 
Panaskan mentega, tumis bawang besar, serai, halba, halia serta kunyit serbuk sampai berbau wangi. Masukkan beras, daun salam, daun pandan, santan dan garam. Tanak nasi sampai cukup masak dan kering seperti biasa.




Nasi Lemak

Bahan-bahan

Bahan Untuk nasi lemak:
2 cawan Beras
2 ulas bawang merah kecil(dimayang)
garam secukup rasa
1 inci halia
sedikit halba
Sebatang serai(dititk)
2 helai daun pandan
santan pekat
air masak
bahan untuk sambal tumis ikan bilis
Bahan A:

1 labu Bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit belacan
cili kering

Bahan B:
ikan bilis (goreng)
sedikit ikan bilis tumbuk
bawang besar (mayang)
minyak untuk menumis
sedikit air asam jawa
gula dan garam secukup rasa
sedikit air

Cara:
Untuk membuat nasi lemak. Cuci bersih beras dan seeloknya direndam selama 1 jam sebelum dimasak untuk menjamin keempukan nasi. Kemudian campurkan semua bahan uuntuk mambuat nasi lemak dan tanak nasi seperti biasa.

Untuk membuat samabl tumis ikan bilis. Tumis semua bahan A kedalam minyak masak. Setelah naik bau masukkan sedikit air dan air asam jawa. Kemudian masukkan sedikit ikan bilis goreng yang telah ditumbuk dan juga bawang besar yang sudah dimayang berserta garam dan gula secukup rasa.Apabila bahan semua sudah mmasak, akhir sekali masukkan ikan bilis goreng.
Cadangan Hidangan:
boleh dimakan bersama kacang goreng, timun, telur rebus, ayam goreng atau apa sahaja lauk yang anda gemari
Tambahan:
ikan bilis dalam sambal tumis anda akan lebih rangup apabila ia dimasukkan setelah api ditutup dan semua bahan sudah masak. Ini untuk mengelak buih (bubble)sambal dari menghilangkan kerangupan ikan bilis.




Nasi Ambang

Bahan-bahan
Nasi putih
Ayam masak kicap (selalu nya 1/4 setiap hidang)
Sambal goreng (sayur campur orang jawa)
Serunding kelapa
Mee/ Bihun goreng
Ikan kering bulu ayam digoreng (ikan yang kecil2 bila digoreng rangup)
Ulam timun
Rempeyek kacang tanah atau apa2 keropok
Tempe goreng - Optional

Cara Hidang
1- Nasi putih diisi ke dalam dulang besar.
2- Letak ayam ditengah2 kemudian bahan2 lain dikelilingnya. Kadang2 tuan rumah sudah memberi sukatan iaitu kalau hidangan untuk 4 orang, bahan tersebut diletak secara berselang-seli samada 2 bahagian atau 4 bahagian. Kalau diletak satu 
bahagian setiap satu pun tidak mengapa.
3- Selalunya ade seorang menjadi wakil setiap hidang untuk membahagikan hidangan tersebut sama rata. 




Nasi Bombay
Bahan-bahan
 
1½ kati beras
¾ auns minyak sapi
1 botol kecil air mawar
Koma-koma (alat pewarna)
3 biji bawang putih
10 biji bawang merah 1 inci halia
2 biji bawang besar
½ tin susu cair
Sedikit bunga cengkih, buah pelaga dan kayu manis
Cara:
Bawang putih, halia dan bawang merah (4 biji) ditumbuk. Bawang besar dihiris untuk menumis. Panaskan minyak sapi, tumiskan bawang besar hingga kuning. Kemudian masukkan bawang merah yang telah ditumbuk. Diikuti oleh cengkih, pelaga, kayu manis, halia dan bawang putih. Sukat air sebanyak sukatan beras, tuangkan ke dalam periuk bersama-sama sedikit daun pandan, susu, air mawar, garam dan tunggu hingga mendidih. Akhir sekali masukkan beras yang telah dicuci dan toskan. Maskkan hingga tanak. Bila menghidangkan hiaskan dengan bawang merah goreng, buah gajus dan buah-buahan.



Ketupat Nasi

Bahan-bahan
1 gantang beras
Kelongsong ketupat (siap dianyam) 3 helai daun pandan
Cara:
Basuh dan tuskan. Isi kelongsong ketupat dengan beras dalam sukatan suku daripada kelongsong.

Rebus ketupat lebih kurang 3 jam. Angkat, sejukkan dan hidangkan dengan kuah kacang.




Burasa

Bahan-bahan
  • 500 ml beras
  • Daun pisang untuk membungkus
  • 650 ml santan dari ½ butir kelapa
  • 1 sdt garam
  • 1 lembar daun salam
  • Air untuk merebus

Cara Memasak :
  1. Cuci beras, tiriskan. Potong-potong daun pisang ukuran 20x20cm.
    Didihkan santan bersama garam dan daun salam, masukkan beras. Aduk dan masak hingga santan kesat dan beras menjadi sebati.
  2. Ambil sehelai daun pisang, bubuh 1-2 sdm beras sebati di atasnya, lalu gulung, padatkan. Lipat kedua ujungnya sehingga berbentuk empat persegi panjang.
  3. Satukan 2 buah bungkusan, lalu ikat dengan tali erat-erat.
  4. Rebus hingga masak dan menjadi lontong (3-4 jam). Tambahkan air panas secukupnya setiap kali air rebusan berkurang.

Note :
  • Waktu memasak : 60 minit..Boleh di makan bersama rendang atau juadah lain
 

No comments:

Post a Comment