Thursday, 4 August 2011

PenGaT

Pengat Keladi

Bahan-bahan
  • 300-400g keladi
  • 1 biji santan kelapa (yg dicampur air untuk dptkan dlm 2½ - 3½ cawan santan)
  • ½ keping manisan (yg saiz besar) / kalau nk pengat warna putih, gantikan dgn gula, sukatan ikut msg2

Cara-cara

Bersihkn keladi, potong kecil2 (terpulang nk potong bentuk bagaimana, ketebalan dlm 1- 1.5cm gitu. Kemudian masukkan ke dalam periuk. Campur sekali santan & manisan. Masak dgn api sederhana hingga empuk (nk sng test empuk ke tidak, cucuk sket dgn garpu/toothpick). Siap untuk dihidang! 




Pengat Keledek

Bahan-bahan
  • 3 batang keledek, dibuang kulit dan dipotong dadu selebar 1 inci
  • 1 biji gula melaka
  • 1 cawan biji sagu, direndam
  • 1 kotak santan
  • garam secukup rasa
  • gula pasir secukup rasa
Cara-cara
  1. Didalam periuk rebus keledek bersama air secukupnya sehingga empuk.
  2. Masukkan pula biji sagu, gula melaka, gula pasir dan garam secukup rasa.
  3. Bila telah mendidih dan gula melaka telah larut, masukkan santan dan kacau sehingga ia mendidih sedikit dan padamkan api. Rasa cukup tak gulanya. Sedia untuk dihidang. 



Pengat Labu

Bahan-bahan
  • 1/2 biji Labu (bersaiz kecil)
  • 1 kotak Santan (saya guna santan M&S saiz besar)
  • 1/2 ketul Gula Melaka
  • 2 sb Gula
  • secubit Garam
  • 2 simpul Daun Pandan
  • 3 sb Sagu (direndam sehingga kembang)
Cara-cara
  1. Labu dipotong dadu dan dibersihkan
  2. Masukkan santan,gula,gula melaka,labu dan daun pandan ke dalam periuk (tambah air jika perlu).Nyalakan api dan kacau perlahan
  3. Tunggu sehingga gula melaka larut dan labu lembut. Masukkan sagu yang direndam.
  4. Masukkan secubit garam dan tunggu sehingga mendidih. (sentiasa kacau supaya tidak meruap)
  5. Padamkan api dan sedia untuk dihidang. 




Pengat Pisang

Bahan-bahan
  • satu cawan beras pulut
  • 3 biji pisang nangka (buang kulit dan potong dua)
  • 3 @ 4 cawan santan
  • satu keping gula melaka
  • gula
  • sedikit garam
  • daun pandan @ bunga cengkih

Cara-cara

  1. tanak beras pulut.
  2. sementara itu, masukkan santan, pisang, gula melaka, sedikit garam. dan daun pandan. masak hingga mendidih. kalau xde daun pandan boleh diganti dgn bunga cengkih.
  3. tambah gula jika kurang manis. bila dah masak boleh la dihidangkan bersama pulut tadi. 




Pengat Sagu Tepung Pulut

Bahan-bahan
  • 1 ketul gula melaka - dipotong kecil
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 250gram biji sagu- dibasuh dan toskan
  • 1 1/2 cawan pati santan
  • 1 jag air
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • sedikit garam
  • B) BAHAN DOH :-
  • 1 1/2 cawan tepung pulut
  • air
  • sedikit garam
  • *** uli bahan B hingga menjadi doh dan selepas itu ambil doh dan bulatkan sebesar guli dan tekan di tengah sehingga lekuk, ulang sehingga doh habis
Cara-cara
  1. didihkan air di dlm periuk bersama gula melaka, gula pasir dan daun pandan dan masak sehingga gula hancur dan mendidih di atas api sederhana
  2. masukkkan pati santan dan kacau sehingga mendidih dan masukkan tepung pulut satu persatu sehingga habis dan masak ( kenyal )
  3. akhir sekali masukkan biji sagu dan garam, masak sehingga sagu menjadi jernih dan masak.  




 

Pengat Nangka

Bahan-bahan
  • 15 ulas nangka (separa masak)
  • 2 cawan santan
  • 1 keping gula melaka (gula pasir pun boleh)
  • 1 biji telor (amek kuning je)
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. masak santan cam biase..dah mendidih masuk kan gula melaka
  2. dah cair gula melaka tu..leh masukkan nangka (potong 4 memanjang tanpa biji), telor, garam & gula..
  3. time masuk telor tu..kacau bagi telor tu sebati..masak sampai nangka tu mcm lembut..




Pengat Ubi Kayu

Bahan-bahan

2 ketul ubi kayu
2 senduk gula pasir (secukup manis)
2 mangkuk santan kelapa (diambil daripada sebiji kelapa)
2 helai daun pandan (dicarik-carik dan simpulkan)
Sedikit garam

Cara:

Kupas kulit ubi dan bersihkan. Kemudian potong kecil-kecil dan toskan. Masukkan ubi kayu, santan dan gula pasir ke dalam periuk. Masukkan juga daun pandan. Jerang periuk ke atas api yang sederhana. Kacau selalu supaya santan tidak bergentel. Kemudian masukkan sedikit garam. Apabila ubi telah empuk dan cukup pekat, sesuaikan rasanya. Setelah cukup masak, bolehlah diangkat.




Pengat Buah Melaka

Bahan-bahan

1 kilo tepung pulut
gula melaka secukupnya
1 biji kelapa - ambil santan (2mangkuk)
1 sudu pewarna hijau (atau air pandan)
Air secukupnya utk menguli
2 helai daun pandan
2 senduk gula
2 sudu sagu biji
½ cwn susu cair
1 mangkuk air utk rebus sagu biji

Cara: 
Langkah Pertama:

1) Uli tepung pulut bersama air pandan/air + pewarna hijau sehingga menjadi doh.
2)Gula melaka dipotong kecil.
3)Bentuk bulat, gula melaka sebagai inti. (seperti kuih buah melaka).
4)Kemudian, panaskan air untuk rebus buah melaka tersebut. Setelah timbul, baru diangkat dan ditoskan airnya.

Langkah kedua:

1)Masak sagu biji dengan air.
2)Setelah kembang, masukkan santan, daun pandan, gula dan susu cair. 
3)Apabila mendidih, masukkan buah melaka tadi.
4)Matikan api selepas 5 minit. Sejukkan.


Cadangan Hidangan:

Sukatan gula ikut selera masing-masing. Tambah gula jika suka manis.

Tambahan:

Sejukkan dan letak ketulan ais semasa menghidang. Sedap.





Pengat Durian

Bahan-bahan

2 mangkuk isi durian
1 biji kelapa parut
2 keping gula melaka 2 senduk gula pasir (mengikut rasa)
2 helai daun pandan
Sedikit garam

Cara:
 Isi durian disiat-siat menjadi kecil mengikut kesukaan anda. Masukkan isi durian ke dalam periuk bersama gula melaka dan gula pasir. Kemudian, jerangkan ke atas api dan kacau perlahan-lahan hingga empuk. Perah santan kelapa anggaran dua mangkuk kemudian masukkan ke dalam periuk tadi bersama daun pandan. Masukkan juga sedikit garam secukup rasa. Kacau perlahan-lahan hingga mendidih, kemudian sesuaikan rasanya. Setelah cukup masak bolehlah diangkat.




 Pengat Kurma

Bahan-bahan


200g buah kurma.(di buang biji)
150g mentega kacang.
3 tin susu cair.
1 sunduk gula.


Cara:

tuangkan susu cair ke dalam periuk panas
masukkan mentega kacang. gaulkan sehinggg mentega kacang dan susu cair sebati, dan masukkan gula. masukkan ketulan ais dan buah kurma setelah sejuk.


Tambahan: 
boleh juga di campurkan sagu dan kismis.









2 comments:

  1. *Assalamualaikum, jom sebarkan berita ni sberapa byk yg mgkin utk membantu org yg memerlukan, terima kasih smua..aaminn.*

    Sy En.Mohd Zuhairi bin Noordin , pengasas produk herba dr hutan. Sy mnjual herba warisan yg mampu mrawat smua jenis kanser dari tahap 1 ke tahap 4 dan utk pengidap resdung kronik. Herba warisan dr hutan belantara ini tak mganggu rwatan kimoterapi. Ia blh diambil smasa rwatan hospital, malah lg baik jika berubat bsama spya lg cpt sembuh. Daun² herba trpilih ini sudah trbukti brkesan kpd rmai pesakit kanser & ianya sukar dijumpai, malah belum ada mna² syarikat yg mngeluarkn herba ini. Ia herba khusus mrawat kanser & resdung yg kronik. Fokus herba ni ialah mbunuh sel kanser hingga ke akar umbi spya kanser tak berulang lg.Jgn biarkan pnyakit menghuni dlm tubuh hingga kronik. Ia akn merebak ke organ lain.Bila dh merebak ia mnyukarkan rawatan. Herba bkn bnda asing lg. Jgn was² lg, sejak beratus thn herba dh digunakn oleh nenek moyang kita. Benda natural tak mganggu rawatan moden. Bkn pesakit kanser pun blh minum utk mencegah kanser. Utk psakit kanser, sy akn bantu hingga sembuh,memberi saranan & motivasi bgaimna utk hadapi kanser. Sy dh jumpa rmai psakit, kita blh brkongsi pndapat utk rawat smpai sembuh. Rmai psakit sy dh sembuh,anda bila lg?
    Hubungi utk order & pertnyaan:
    *En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570*

    ReplyDelete
  2. *Testimoni pesakit kanser yang menggunakan produk keluaran En Mohd Zuhairi Bin Noordin yang berjaya sembuh.*

    Nama:Muhd Haziq
    Kanser Hodgkin Lymphoma tahap 4

    Nama: Cik Atirah(tunang sakit)
    Kanser Paru-paru tahap 3

    Nama: Anak Pn Rashidah
    Kanser: Leukimia

    Nama:Haji Ahmad Hasnal, 49tahun
    bengkak Prostat

    Nama:Pn Syarifah
    Kanser Paru-paru tahap 3

    Nama:En Muhd Muzamen
    masalah paru2

    Nama:Pn Hidayah (ibu sakit)
    Kanser usus

    Nama:En Sukrizal bin Idris
    Batu Hempedu

    Nama:Che Amat bin Saad Kanser Usus tahap 2

    Nama:Muhd Aidil Izzat, Kanser Burkit Lymphoma,B cell Phenotype tahap 4



    Nama:Pn Uni Hamimi (anak sakit), Kanser Lymphoma tahap 2


    Nama:Pn Faridah (anak sakit), Kanser paru-paru tahap 3

    Nama:Pn Mazli (cucu sakit), Leukimia Acute ALL B CeLL

    Nama:Mohd Hamdan
    Virus kencing tikus

    Nama:Puan mastura kanser ovari ke hati dan paru paru tahap 4 dah sembuh

    Nama:Pn Nor Sabariah kanserPayudara dan Asma

    Nama: Amirah(Pn Zuraini-ibu)
    sakit Asma

    Nama:Pn Hani(anak sakit)
    sakit Asma kronik

    Nama:En Mohd Asri
    kanser usus tahap 2

    Nama:Pn Arbaayah,
    Sirosis hati tahap 3

    Nama:Muhd Luqman, Kanser Gastrointestinal stromal tumor,spindle type,high grade tahap 4

    Nama:Pn Aida (anak sakit)
    Kanser Leukimia Acute Lymphoblastic ALL tahap 3

    Nama:Pn Noraini bt Yusof
    Kanser payudara tahap 3

    Nama:Pn Zalina bin Ismail Kanser payudara agresif

    Nama:Adik Muhd Afif Aksha, Kanser Lymphoma tahap 2

    Nama:Adik Muhd Ilham bin Md Mazri, Kanser Leukimia B cell acute lymphoblastic

    Nama:Mohd Syafwan bin Syafi, Kanser Leukimia chronic lymphocytic tahap 3

    Nama:Pn Zainani Azra
    Kanser payudara positif hormon tahap 3

    Nama:En. Abdul Kadir
    masalah paru-paru tersumbat kronik copd

    Nama:En Sharizal bin Taib, kanser Lymphoma B cell tahap 4

    Nama: Siti Fauzilah bt Hj Abdullah, Kanser hidung tahap 4

    Nama:Norizah bt Mohd Nor, Kanser Payudara jenis hormon tahap 2

    Nama:Anazilah bt Said,
    kanser payudara tahap 2 sembuh

    Nama: Siti Nur Hidayah bt Abdullah, kanser pangkal hidung tahap 4

    Nama: Adilah bt Ghazali, kanser payudara tahap 2

    Nama:Anazilah bt Said, kanser payudara tahap 2


    *Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :*

    En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570

    ReplyDelete