· Ikan sardin direbus bersama sekeping asam keping dan sedikit garam. · Buang tulang ikan. Air rebusan ikan jangan dibuang. Kisar ikan bersama air rebusan tadi. · Kisar semua bahan kanan. Campur bahan Kiri -ikan,bunga kantan, daum kesom,2 keping asam keping, air dan bahan kanan. Masak hingga menggelegak.
Laksa Kelantan
|
|
Bahan-Bahan: |
1 kg ikan kembung rebus
200 gm bawang merah
80 gm bawang putih
80 gm halia
80 gm cili padi
40 gm belacan | 4 batang bunga kantan
4 ikat daun kesum
2 batang serai
3 keping asam keping
4 liter santan pekat
garam secukup rasa |
Cara: |
· Panaskan minyak dan masukkan ikan kembung rebus yg telah ditumbuk lumat, bawang merah,bawang putih,halia,cili padi, belacan, bunga kantan,daun kesum, serai & asam keping serta air. · Kemudian setelah mendidih masukkan pula santan pekat.Gaul sebati& kacau sehingga pekat. |
|
Laksa Kedah
|
|
Bahan-Bahan: |
½ kg laksa
Belacan sebesar ibu jari
1 tin sardin
1 biji timun(dihiris)
10 biji cili api (dihiris)
2 kuntum bunga kantan
4 tangkai daun kesum
Sedikit daun pudina | Garam secukupnya
½ kg ikan kembong
25 biji cili kering
2 labu bawang besar (dihiris)
2 cili merah(dihiris)
1 pokok daun salad (dihiris)
¼ kg udang basah
5 keping asam gelugur |
Cara: |
· Ikan direbus dengan sedikit garam. Asingkan isinya kemudian dimesin. · Cili kering dimesin bersama belacan kemudian campurkan ke dalam ikan yang telah bercampur dengan air, masukkan udang basah dan masak di atas api. · Masukkan ikan sardin yang telah ditumbuk ke dalam kuah tadi, daun kesum, bunga kantan dan asam gelugur, masaklah kira-kira setengah jam. · Apabila telah masak, hidangkan bersama sayuran tadi.
|
|
Laksam
|
|
Bahan-Bahan: |
Bahan Kuah:
300 gm isi ikan
150 ml santan pekat (tambah air jika perlu)
4 ulas bawang merah (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
1 batang serai (dikisar)
Sedikit halia (dikisar)
2 kiub pati ayam
Sedikit kacang panjang, tauge, kobis, daun selasih, sengkuang, timun & daun salam (dihiris)
Minyak masak, garam & lada sulah
|
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung ubi
2-3 cawan air
sedikit garam |
Cara: |
· Bancuh tepung beras, tepung ubi, garam & air hingga sebati. Ambil satu senduk adunan & masukkan ke dalam loyang bulat. Pastikan adunan tidak terlalu tebal. Kukus hingga masak. · Keluarkan dari loyang & digulung. Ulangi proses ini hingga adunan habis. Ketepikan. · Tumiskan bahan yang dikisar hingga garing. Masukkan isi ikan, kiub pati ayam & santan. · Apabila mendidih, masukkan garam & serbuk lada sulah. Tutupkan api. Angkat & hidangkan. |
Cadangan Hidangan: |
Potong tepung laksam anggaran 1 cm tebal. Masukkan ke dalam mangkuk & bubuhkan sayur-sayuran. Kemudian tuangkan kuah panas. Enak juga dimakan dengan sambal belacan.
|
|
Laksa Sarawak
Bahan-bahan - 400gram pes laksa Sarawak
- 2 bungkus Bihun
- 500gram udang basah
- 3 ketul dada ayam
- 500ml santan pekat (1 tin santan cream)
- 8 biji telur ayam
- 1 kiub pati ayam maggi
- 2 sudu besar sos tiram
- Garam, gula & msg secukup rasa
- BAHAN TAMBAHAN
- 500gram tauge
- Daun ketumbar @ daun pudina (ikut suka)
- Limau kasturi @ lemon
- SAMBAL BELACAN
- 15 biji cili padi/cabai burung (klu nk pedas lg boleh tambah)
- Belacan Sarawak (@ lain2 negeripun boleh)
- Sedikit air perahan limau@lemon
- Garam & gula
Cara-cara - Rebus dada ayam dalam periuk sehingga masak & empuk. Angkat & carik2.
- Dalam air rebusan yg sama masukkan udang. Jgn biar lama sangat. Angkat & toskan.
- Air rebusan jgn buang, terus masukkan pes laksa sarawak ke dalamnya.
- Tunggu sehingga mendidih, masukkan santan pekat.
- Masukkan bahan2 perasa seperti kiub pati ayam, sos tiram, garam, gula & msg. Biar mendidih seketika.
- Sementara itu celurkan bihun & taugeh.
- Goreng dadar telur. Kemudian gulung & hiris nipis2.
- Untuk sambal belacan. Tumbuk cili dan belacan. Tambahkan garam, gula & perahan limau@lemon.
- CARA2 MENGHIDANG LAKSA SWK
- Ambil sedkikit bihun. Letak tauge, ayam yg telah dicarik, telur dadar yg telah dipotong, udang, daun ketumbar/pudina & sambal belacan. Sendukkan kuah laksa swk yg masih panas. Perah limau/lemon. Sedia untuk dimakan ketika panas2
Laksa Johor
Bahan-Bahan: |
Bahan Kuah:
600 gm isi ikan tenggiri (direbus & dikisar)
2 liter air rebusan ikan
1 sudu besar pes udang
1 sudu kecil cili kisar
2 batang bunga kantan
2 tangakai daun kesum
2 keping asam gelugur
4 ulas bawang merah (dikisar)
Sedikit halia (dikisar) | 600 gm laksa (direbus)
1 biji timun (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 tangkai daun salad (dihiris)
1 batang bunga kantan (dihiris)
1 tangkai daun kesum (dihiris) |
Cara: |
Masukkan semua bahan kuah ke dalam periuk. Masak hingga mendidih & kuahnya pekat. Masukkan laksa ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah panas hingga penuh. Kemudian bubuhkan sayur-sayuran.
|
|
No comments:
Post a Comment