Tuesday, 2 August 2011

Laksa

Laksa Mee Pangkor


Bahan-Bahan:
1 bungkus mee kering
seikat kacang panjang
2 keping fishcake
15 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
5 ekor ikan kembung
gula dan garam
1 keping assam keeping

Cara:
Mee kering direbus dan ketepikan.

Kuah:
·     Tumis bawang putih dan halia sehingga garing,masukkan air yang secukupnya untuk dijadikan kuah dan masukkan ikan.
·      Rebus seketika dan bila sudah masak,letakkan garam dan gula secukup rasa.

Sambal:
·      Kisar cili kering bersama bawang besar dan bawang putih.Tumis seperti membuat sambal tumis dan masukkan gula,garam dan assam keping.

Ulam:
·     Potong kacang panjang halus-halus dan gorengkan bersama fishcake.
Cadangan Hidangan:
Letakkan mee yang telah direbus di dalam mangkuk,letakkan kacang panjang goreng,sambal tumis dan kuah bersama dengan ikan.Sedia untuk dijamah.



Laksa Penang


Bahan-Bahan:
250g Laksa (1 bungkus) - direbus dan toskan.
1 kg ikan sardin
2 kuntum bunga kantan
2 biji timun
2 biji bawang besar
2 keping asam keping
Daun kesum
Cili api
Garam secukupnya
10-15 tangkai cili kering
5 biji bawang kecil
1 biji bawang besar
Cara:
·      Ikan sardin direbus bersama sekeping asam keping dan sedikit garam.
·      Buang tulang ikan. Air rebusan ikan jangan dibuang. Kisar ikan bersama air rebusan tadi.
·      Kisar semua bahan kanan. Campur bahan Kiri -ikan,bunga kantan, daum kesom,2 keping asam keping, air dan bahan kanan. Masak hingga menggelegak.





Laksa Kelantan


Bahan-Bahan:
1 kg ikan kembung rebus
200 gm bawang merah
80 gm bawang putih
80 gm halia
80 gm cili padi
40 gm belacan
4 batang bunga kantan
4 ikat daun kesum
2 batang serai
3 keping asam keping
4 liter santan pekat
garam secukup rasa
Cara:
·      Panaskan minyak dan masukkan ikan kembung rebus yg telah ditumbuk lumat, bawang merah,bawang putih,halia,cili padi, belacan, bunga kantan,daun kesum, serai & asam keping serta air.
·      Kemudian setelah mendidih masukkan pula santan pekat.Gaul sebati& kacau sehingga pekat.


Laksa Kedah


Bahan-Bahan:
½ kg laksa
Belacan sebesar ibu jari
1 tin sardin
1 biji timun(dihiris)
10 biji cili api (dihiris)
2 kuntum bunga kantan
4 tangkai daun kesum
Sedikit daun pudina
Garam secukupnya
½ kg ikan kembong
25 biji cili kering
2 labu bawang besar (dihiris)
2 cili merah(dihiris)
1 pokok daun salad (dihiris)
¼ kg udang basah
5 keping asam gelugur
Cara:
·     Ikan direbus dengan sedikit garam. Asingkan isinya kemudian dimesin.
·     Cili kering dimesin bersama belacan kemudian campurkan ke dalam ikan yang telah bercampur dengan air, masukkan udang basah dan masak di atas api.
·     Masukkan ikan sardin yang telah ditumbuk ke dalam kuah tadi, daun kesum, bunga kantan dan asam gelugur, masaklah kira-kira setengah jam.
·     Apabila telah masak, hidangkan bersama sayuran tadi.





Laksam


Bahan-Bahan:
Bahan Kuah:

300 gm isi ikan
150 ml santan pekat (tambah air jika perlu)
4 ulas bawang merah (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
1 batang serai (dikisar)
Sedikit halia (dikisar)
2 kiub pati ayam
Sedikit kacang panjang, tauge, kobis, daun selasih, sengkuang, timun & daun salam (dihiris)
Minyak masak, garam & lada sulah


1 cawan tepung beras
1 cawan tepung ubi
2-3 cawan air
sedikit garam
Cara:
·     Bancuh tepung beras, tepung ubi, garam & air hingga sebati. Ambil satu senduk adunan & masukkan ke dalam loyang bulat. Pastikan adunan tidak terlalu tebal. Kukus hingga masak.
·     Keluarkan dari loyang & digulung. Ulangi proses ini hingga adunan habis. Ketepikan.
·     Tumiskan bahan yang dikisar hingga garing. Masukkan isi ikan, kiub pati ayam & santan.
·      Apabila mendidih, masukkan garam & serbuk lada sulah. Tutupkan api. Angkat & hidangkan.
Cadangan Hidangan:
Potong tepung laksam anggaran 1 cm tebal. Masukkan ke dalam mangkuk & bubuhkan sayur-sayuran. Kemudian tuangkan kuah panas. Enak juga dimakan dengan sambal belacan.





Laksa Sarawak

Bahan-bahan
  • 400gram pes laksa Sarawak
  • 2 bungkus Bihun
  • 500gram udang basah
  • 3 ketul dada ayam
  • 500ml santan pekat (1 tin santan cream)
  • 8 biji telur ayam
  • 1 kiub pati ayam maggi
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Garam, gula & msg secukup rasa
  • BAHAN TAMBAHAN
  • 500gram tauge
  • Daun ketumbar @ daun pudina (ikut suka)
  • Limau kasturi @ lemon
  • SAMBAL BELACAN
  • 15 biji cili padi/cabai burung (klu nk pedas lg boleh tambah)
  • Belacan Sarawak (@ lain2 negeripun boleh)
  • Sedikit air perahan limau@lemon
  • Garam & gula

Cara-cara

  1. Rebus dada ayam dalam periuk sehingga masak & empuk. Angkat & carik2.
  2. Dalam air rebusan yg sama masukkan udang. Jgn biar lama sangat. Angkat & toskan.
  3. Air rebusan jgn buang, terus masukkan pes laksa sarawak ke dalamnya.
  4. Tunggu sehingga mendidih, masukkan santan pekat.
  5. Masukkan bahan2 perasa seperti kiub pati ayam, sos tiram, garam, gula & msg. Biar mendidih seketika.
  6. Sementara itu celurkan bihun & taugeh.
  7. Goreng dadar telur. Kemudian gulung & hiris nipis2.
  8. Untuk sambal belacan. Tumbuk cili dan belacan. Tambahkan garam, gula & perahan limau@lemon.
  9. CARA2 MENGHIDANG LAKSA SWK
  10. Ambil sedkikit bihun. Letak tauge, ayam yg telah dicarik, telur dadar yg telah dipotong, udang, daun ketumbar/pudina & sambal belacan. Sendukkan kuah laksa swk yg masih panas. Perah limau/lemon. Sedia untuk dimakan ketika panas2




Laksa Johor
 
Bahan-Bahan:
Bahan Kuah:
600 gm isi ikan tenggiri (direbus & dikisar)
2 liter air rebusan ikan
1 sudu besar pes udang
1 sudu kecil cili kisar
2 batang bunga kantan
2 tangakai daun kesum
2 keping asam gelugur
4 ulas bawang merah (dikisar)
Sedikit halia (dikisar)
600 gm laksa (direbus)
1 biji timun (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 tangkai daun salad (dihiris)
1 batang bunga kantan (dihiris)
1 tangkai daun kesum (dihiris)
Cara:
Masukkan semua bahan kuah ke dalam periuk. Masak hingga mendidih & kuahnya pekat. Masukkan laksa ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah panas hingga penuh. Kemudian bubuhkan sayur-sayuran.




No comments:

Post a Comment